Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

Σύνοδος Πρυτάνεων: Στο τραπέζι τα νέα συμβούλια των πανεπιστημίων


Οι επικεφαλής των Ιδρυμάτων «δεν έμειναν» μόνο στον σχεδιασμό της «Αθηνάς»
Από άλλο θέμα ξεκίνησαν σε άλλο θέμα κατέληξαν, σήμερα οι πρυτάνεις των ΑΕΙ. Συζήτηση περί των νέων Συμβουλίων των πανεπιστημίων, έγινε σήμερα στην Σύνοδο των πρυτάνεων που συνεχίζεται στο Λαύριο και λιγότερο για τα θέματα του
σχεδιασμού της «Αθηνάς» περί αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ έθεσαν στην συζήτηση που έγινε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Αθανάσιο Κυριαζή το θέμα της συνεργασίας τους με τα μέλη των νεοεκλεγέντων Συμβουλίων, καθώς διαπιστώθηκε σε κάποιες περιπτώσεις σύγκρουση συμφερόντων. Τέθηκαν έτσι, ερωτηματικά για το ποιος ασκεί τελικά... διοίκηση από τους δυο πόλους εξουσίας που έχουν δημιουργηθεί στα ΑΕΙ.
«Αν υποβάλλουμε προϋπολογισμούς και τα Συμβούλια δεν τους εγκρίνουν τι θα γίνει;» ρώτησε χαρακτηριστικά πρύτανης μεγάλου Ιδρύματος.
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας ξεκαθαρίστηκε ότι διοίκηση στα Ιδρύματα ασκούν οι πρυτάνεις τους, ενώ δεν αποκλείστηκε η πιθανότητα νέας νομοθετικής παρέμβασης στο θέμα το καλοκαίρι, που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες Συμβουλίων και πρυτάνεων.
Πάντως οι πρυτάνεις ξεκαθάρισαν ότι εάν τα μέλη των Συμβουλίων ξεπεράσουν τον γενικό εποπτικό ρόλο τους και από την χάραξη γενικής στρατηγικής αρχίσουν να εμπλέκονται στην καθημερινότητα των πανεπιστημίων, θα ακολουθήσει 'βροχή νομικών ερωτημάτων προς το υπουργείο Παιδείας.
Περί «Αθηνάς»
Για τα θέματα της «Αθηνάς», με εξαίρεση το Οικονομικό Πανεπιστήμιο που διαφωνεί με την Ομοσπονδιοποίησή του με άλλα 5 πανεπιστήμια της «Αθηνάς», δεν εκφράστηκαν σοβαρές ενστάσεις.
Η συζήτηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και ο κ. Κυριαζής ξεκαθάρισε ότι το θέμα βρίσκεται σε διαβούλευση και η τελική εισήγηση του υπουργείου Παιδείας αναμένεται στις αρχές Μαρτίου. Πάντως έγινε σαφές από την πρώτη επίσημη κουβέντα πρυτάνεων και Πολιτείας, ότι σοβαρές ενστάσεις δεν αναμένεται να υπάρξουν από την πλευρά των πρώτων.
Η Σύνοδος πρυτάνεων αναμένεται να λήξει αργά το απόγευμα του Σαββάτου με την έκδοση σχετικού ψηφίσματος από την πλευρά των διοικήσεων των ΑΕΙ.

 Παπαματθαίου Μάρνυ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: