Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Ναι στα «συνοικιακά» Φροντιστήρια, όχι στα «συνοικιακά» Πανεπιστήμια

 Γράφει στο aixmi.gr ο: Γιώργος Χατζητέγας
 Η διαπίστωση του υπουργού της Παιδείας ότι το προωθούμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης Σχολών και Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης απαλλάσσει τη χώρα από περιφερειακά
Πανεπιστήμια που προσομοιάζουν με «συνοικιακά» φροντιστήρια εισήγαγε , για μια ακόμα φορά , το φροντιστήριο ως μονάδα μέτρησης της παιδευτικής ποιότητας .
Με  επίγνωση ότι στην εγχώρια  φροντιστηριακή πραγματικότητα πολλά «συνοικιακά» φροντιστήρια λειτουργούν υποδειγματικά, με συστήματα ποιότητας υψηλών προδιαγραφών  και αξιολογούνται καθημερινά από τις τοπικές κοινωνίες ως προς το αποτέλεσμα, δεν συμμερίζομαι τον υπουργικό παραλληλισμό.
Είναι, ωστόσο, εύστοχη η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση παρά την αναστάτωση που θα προκαλέσει σε όσους επέμεναν να σπουδάζουν στα προβληματικά Τμήματα που καταργούνται . Η επιβίωση, όμως, πολλών ακόμα σχολών και τμημάτων της  κρατικής τριτοβάθμιας , θεωρητικών κυρίως κατευθύνσεων , επιβάλλει και άλλες συγχωνεύσεις στο άμεσο μέλλον, καθώς αναδύεται με σωρεία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων η ιδιωτική Τριτοβάθμια και Τεταρτοβάθμια Εκπαίδευση .
Η απαξίωση η οποία έχει συντελεσθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι πασίδηλη και υπογραμμίζεται, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, από το γεγονός ότι τα παιδιά εκείνων που έχουν την ελάχιστη απαιτούμενη οικονομική επιφάνεια δεν σπουδάζουν στα κρατικά μας Πανεπιστήμια. Υπό αυτήν, ακριβώς, την έννοια ο δρόμος ανάταξης της Τριτοβάθμιας θα είναι μακρύς και δύσκολος.
Το εκπαιδευτικό μας σύστημα απαλλάσσεται από προβληματικά τμήματα της άγονης γραμμής, τα οποία έδιναν της ψευδαίσθηση της «επιτυχίας» με επιδόσεις ανάξιες προαγωγής σε χιλιάδες νέους που αποφοιτούν από το «συνοικιακό» και αποδιοργανωμένο Λύκειο.  Η Πολιτεία οφείλει να προστατέψει τους νέους πολίτες της από «συνοικιακά» Πανεπιστήμια, θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να δώσει διέξοδο ποιοτικών σπουδών που να οδηγούν στην αγορά εργασία τους 12.500 υποψηφίους οι οποίοι αντιστοιχούν στην πραγματική μείωση των εισακτέων που επιφέρει η σοφή αλλά άτολμη «Αθηνά» .
*Ο Γιώργος Χατζητέγας είναι εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: