Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Πίσω από τη βία

Ο Δημήτρης Μπερτσιμάς είναι ένας καθηγητής διεθνούς κύρους. Το κύρος αυτό υπολογίστηκε στην εκλογή του στη θέση του προέδρου, στο Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τις προάλλες δεν ήταν στην Αθήνα όταν φοιτητές εισέβαλαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του νόμου για τα ΑΕΙ και κράτησαν ομήρους για καμιά ώρα τους καθηγητές που συμμετείχαν. Ο κ. Μπερτσιμάς ήταν στη Βοστώνη, στο ΜΙΤ, απ' όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη - και έστω από μακριά ένιωσε τη βία αλλά και το μηδενιστικό κίνητρο της εισβολής. Πώς είναι δυνατόν, πρέπει να σκέφθηκε, φοιτητές να διεκδικούν, μάλιστα βίαια και αντιδημοκρατικά, ένα πανεπιστήμιο που να μην έχει σχέση με τη γνώση; Και κάπως έτσι προσγειώθηκε στο ελληνικό πρόβλημα και στην εξειδίκευσή του στον χώρο τον οποίο επιθυμεί να αναμορφώσει.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι, έστω και μέσα στις έκτακτες συνθήκες που διαμόρφωσε η κρίση δίνοντας ένα ακόμα κίνητρο σε φανατικούς να διαλύουν ό,τι δεν μπορούν να καταλάβουν ή να ελέγξουν, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για τις δημιουργικές δυνάμεις να αποδεικνύουν τη δημιουργικότητά τους. Τι θα μπορούσαν να πουν, π.χ., οι διαδηλωτές με το πείσμα του λουδίτη αν μάθαιναν ότι, παράλληλα με την κόντρα συνθηματολογία τους και την προσπάθεια να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε αρένα πολιτικής έντασης, καθηγητές και φοιτητές προσηλωμένοι στο διδακτικό έργο, που δεν συμμερίζονται τις δικές τους πρακτικές, εργάζονται σκληρά μελετώντας, διεκδικώντας γνωστική υποδομή, οξύνοντας την κριτική σκέψη τους και επιδιώκοντας τη διάκριση;  
Η Νομική Σχολή ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τις προάλλες, μια ομάδα φοιτητών της σχολής, ο Φαίδων Βαρέσης, η Χλόη Ιορδανίδου, η Ειρήνη Κικαρέα και ο Αθανάσιος Τασόπουλος, υπό την εποπτεία του επίκουρου καθηγητή Αντ. Καραμπατζού, συμμετείχε στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Εμπορικής Διαμεσολάβησης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου που διεξήχθη στο Παρίσι, αποσπώντας ένα αξιοζήλευτο βραβείο. Η ομάδα των φοιτητών της Νομικής βραβεύθηκε ως καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα, ανάμεσα σε διαγωνιζόμενους από 66 σπουδαία πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.
Ο διαγωνισμός, που έγινε στα αγγλικά, αφορούσε ένα σύνθετο νομικό πρόβλημα, την εμπορική διαμεσολάβηση - και οι προσομοιώσεις υποθέσεων που αντιμετώπισαν ήταν αστικής και εμπορικής φύσεως. Οι δυσκολίες που ανακύπτουν στην πράξη αντιμετωπίζονται μόνο με καλή γνώση του δικαίου και με ευστροφία. Οι έλληνες φοιτητές ανταποκρίθηκαν σε όλα αυτά με το παραπάνω, πείθοντας τους κριτές ότι οι προτάσεις τους ήταν οι καλύτερες και, σε κανονικές συνθήκες, θα ήσαν οι αποτελεσματικότερες.
Με την ανάληψη της δύσκολης δουλειάς διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Μπερτσιμάς θα αντιμετωπίσει - είναι βέβαιο - την άρνηση και τη βιαιότητα που τη συνοδεύει. Στον αντίποδα, ο δυναμισμός παιδιών γερών για γράμματα θα διεκδικεί στήριξη και επιβράβευση. Αξίζει να συγκρουστεί κανείς για να αναδειχθεί αυτός ο δυναμισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: