Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Αντιδράσεις μέσα και έξω από τη Βουλή για το «Αθηνά»

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή
Φωτ.: Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος
 Φωτ.: Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος
Νέο ραντεβού δίνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια καθώς το σχέδιο «Αθηνά» συζητείται για δεύτερη ημέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Εκτός των αντιδράσεων στις τοπικές
κοινωνίες και την πανεπιστημιακή κοινότητα, το σχέδιο προκαλεί τριγμούς στα κόμματα της συγκυβέρνησης και απορρίπτεται από την αντιπολίτευση.
Νέο συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια θα πραγματοποιήσουν φοιτητές, σπουδαστές, καθηγητές και εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση.
Η σπουδάζουσα νεολαία του Συνασπισμού καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενώ και το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι "το Σχέδιο "Αθηνά" συγγράφει το τέλος του μαζικού πανεπιστημίου με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 25%, την περιθωριοποίηση αρχικά των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών υπέρ μιας αποτυχημένης γενικευμένης αγοραίας προσαρμογής της επιστημονικής γνώσης και των τίτλων σπουδών, τη διάσπαση των πτυχίων και τη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων." 
 
Εκτός της αντιπολίτευσης-που εξέφρασε σύσσωμη την αντίθεσή της στις προωθούμενες αλλαγές- και τα κόμματα της συμπολίτευσης εξέφρασαν ενστάσεις κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του σχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.  Κάθετα αντίθετη εμφανίστηκε η ΔΗΜ.ΑΡ ενώ χαμηλότερους τόνους τήρησε το ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις.
 
Οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις που προωθούνται μέσω του σχεδίου έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες που εκφράζονται με παραιτήσεις δημάρχων, δημοτικών συμβουλίων, καταλήψεις κτιρίων και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. 
 
Κλειστός θα μείνει σήμερα ο Δήμος Ζακυνθίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση του ΤΕΙ Ιονίων νήσων. Υπό παραίτηση τελεί το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη ενώ την παραίτησή του υπέβαλλε ο δήμαροχς Λιβαδειάς.
 
Έντονες οι αντιδράσεις και από πλευράς πανεπιστημιακών.  Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διαφωνεί με το σχέδιο "Αθηνά" ενώ την αναστολή των μαθημάτων του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας και του Προγράμματος Ψυχολογίας επ'αόριστον αποφάσισαν τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος. 
 
Σήμερα συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του σχεδίου.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: