Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

11η εντολή για τα Θρησκευτικά

Του Απόστολου Λακασά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Μαθητής στην Αθήνα από τα 11 του χρόνια –ήταν στην Ε΄ Τάξη Δημοτικού– έπαιρνε απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών. Σήμερα, το παιδί έχει φθάσει στα 17 του, στη Β΄ Λυκείου, και ο
νέος διευθυντής του σχολείου, ο οποίος είναι θεολόγος, δεν δέχεται να του δώσει απαλλαγή. Οι γονείς του παιδιού έκαναν αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη και περιμένουν την απάντηση.
Σε άλλο σχολείο της Αττικής, μαθητής Γυμνασίου έκανε αίτηση για απαλλαγή από το μάθημα τον περασμένο Οκτώβριο. Ο διευθυντής αρνήθηκε. Κατόπιν οι γονείς έστειλαν ένα σωρό χαρτιά στον διευθυντή Δευτεροβάθμιας, στο γραφείο υπουργού. Εκτοτε, τα έγγραφα ταξιδεύουν από γραφείο σε γραφείο και αποτέλεσμα μηδέν. Κάποια στιγμή, ο σύμβουλος θεολόγων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συμβούλεψε (γραπτώς) τους γονείς να ζητήσουν απαλλαγή για «λόγους συνείδησης». Το έκαναν, αλλά ο διευθυντής, ο οποίος να σημειωθεί ότι είναι θεολόγος και διδάσκει ο ίδιος το μάθημα, αρνήθηκε ξανά. Μάλιστα, φέρεται να αποκάλεσε το παιδί «Ιούδα». Κύριος οίδε εάν αυτό συνέβη, Κύριος οίδε την τιμωρία όλων για τα αμαρτήματά μας...
Η ουσία είναι ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα ώστε να δίνεται μία ενιαία λύση. Πιθανότατα η ηγεσία του υπουργείου θα δηλώσει ότι απάντηση έχει δοθεί. Ορίστε, λοιπόν, τι είπε ο υφυπουργός κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου στη Βουλή: «Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό, σύμφωνα με τα επίσημα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα που έχουν καθοριστεί από το υπουργείο Παιδείας. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν ενημερωθεί σχετικά με τη δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα, βάσει των τριών εγκυκλίων οι οποίες εκδόθηκαν (στις 10 Ιουλίου, 4 Αυγούστου και 26 Αυγούστου, όλες μέσα στο 2008) προκειμένου το υπουργείο να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και των ανεξαρτήτων αρχών της χώρας».
Ομως, το πρόβλημα ανακύπτει διότι οι τρεις εγκύκλιοι που εκδόθηκαν επί υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη συσκοτίζουν αντί να αποσαφηνίζουν. Οι δύο πρώτες εγκύκλιοι ήταν σαφώς υπέρ της απαλλαγής από το μάθημα, με βάση, βέβαια, συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ η τρίτη θόλωνε το τοπίο. Ως εκ τούτου, οι διευθυντές λειτουργούν έως τώρα κατά βούληση. Το παραδέχεται, μάλιστα, και το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων. «Θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητη και υποχρεωτική πια η έκδοση μιας σαφούς εγκυκλίου για τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών», λέει σε επιστολή το Δ.Σ. προς τον υπουργό και εστιάζοντας, όπως αναμενόταν, στην άποψη της Ενωσης, ζητάει η νέα εγκύκλιος να είναι κατά το πνεύμα και το γράμμα της τρίτης εγκυκλίου Στυλιανίδη, καθώς και να γίνει επανέλεγχος όλων των αιτήσεων απαλλαγής από τα Θρησκευτικά.
Το υπουργείο πρέπει να πάρει θέση και να πει τι ισχύει ξεκάθαρα. Εκτός κι αν η γραφειοκρατία των εγκυκλίων μπορεί να προφυλάξει (και) από τις καυτές πατάτες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: