Τα παιδιά αποτελούν τα πρώτα θύματα της κρίσης, ενώ η φράση  πως ορισμένες οικογένειες «δεν έχουν ούτε να φάνε» δεν είναι πλέον σχήμα λόγου, αλλά η θλιβερή πραγματικότητα, συμφωνα με στοιχεία που έδωσαν χθες στο δημοσιότητα οι υπεύθυνοι του
Ινστιτούτου Prolepsis. Στη σημερινή Ελλάδα  υπάρχουν παιδιά  που πάνε νηστικά στο σχολείο και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς...Ευτυχώς που υπάρχουν πρωτοβουλίες που προσφέρουν πραγματικά σημαντική βοήθεια αντιμετώπισης του τραγικού αυτού προβλήματος:
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) (www.SNF.org) και το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής & Εργασιακής Ιατρικής (Prolepsis) ανακοίνωσαν την επέκταση του Προγράμματος Σίτισης &Προώθησης Υγιεινής Διατροφής για το σχολικό έτος 2013-14, κατόπιν της νέας δωρεάς που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.
Περισσότερα από 300 σχολεία θα συμμετάσχουν τη φετινή χρονιά στο Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 10.000.000 ευρώ. H συνολική δωρεά του Ιδρύματος για το Πρόγραμμα ανέρχεται στα 16.000.000 ευρώ και περιλαμβάνει τόσο την πιλοτική φάση του όσο και την κάλυψη δύο πλήρων σχολικών ετών (2012-2013 και 2013-2014). Το Πρόγραμμα αναμένεται να αγκαλιάσει 50.000 μαθητές από κοινωνικοοικονομικά ευπαθείς περιοχές της Ελλάδας και να αποτελέσει παράγοντα ανάσχεσης της επισιτιστικής ανασφάλειας που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες ως συνέπεια της εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης.
Αρχικά, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2012, υλοποιήθηκε πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε 34 σχολεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με σύνολο 6.272 μαθητών. Το πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η έκθεση αξιολόγησης επέδειξε την αναγκαιότητα της περαιτέρω ανάπτυξης του προγράμματος. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια επιτυχημένης υλοποίησης, σήμερα στο Πρόγραμμα συμμετέχουνήδη 206 σχολεία από όλη την Ελλάδα με 32.358 μαθητές. Από τον Απρίλιο του 2012 έχουν διανεμηθεί στα σχολεία 3.198.271 γεύματα, 3.249.504 φρούτα, 1.665.909 κουτιά γάλα, και πάνω από 200.000 συσκευασίες γιαουρτιού και μελιού. Ο αριθμός των γευμάτων την τρέχουσα σχολική χρονιά προβλέπεται να διπλασιαστεί και να ξεπεράσει τα 6.000.000 γεύματα.  
Ο στόχος του Προγράμματος είναι διττός, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν σε αυτό να λαμβάνουν καθημερινά ένα δωρεάν, υγιεινό γεύμα το οποίο καλύπτει 24-31% των ημερήσιων αναγκών των μαθητών σε ενέργεια και εξασφαλίζει 53-64% των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε πρωτεΐνες. Παράλληλα,μέσω του συγκεκριμένου Προγράμματος, εισάγονται στα σχολεία, και μέσω των μαθητών στην οικογένεια, νέα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες που προάγουν την υγιεινή ζωή. Με τη σχεδίαση ειδικά διαμορφωμένου υλικού και τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, το Πρόγραμμα ενισχύει την υγιεινή διατροφή και την ευρύτερη προαγωγή της υγείας, τόσο των μαθητών όσο και των οικογενειών τους, διασφαλίζοντας ότι τα οφέλη του Προγράμματος θα επηρεάσουν θετικά όχι μόνο τους σύγχρονους πολίτες και κατοίκους της χώρας, αλλά και τις επόμενες γενιές της.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά ταποσοτικά αποτελέσματα του Προγράμματος από την έναρξή του μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη του Προγράμματος το 2012, το 60% από τις περίπου 16.000 οικογένειες αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια. Μάλιστα, το 23% των οικογενειών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα. Μετά από την εφαρμογή του Προγράμματος, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 19%, με το μέσο δείκτη της επισιτιστικής ανασφάλειας να μειώνεται κατά 11%. Επισημαίνεται επίσης ότι από τα λιποβαρή παιδιά, 48% είχαν στη λήξη του Προγράμματος κανονικό βάρος, ενώ από τα παχύσαρκα παιδιά 47% δεν ήταν πλέον παχύσαρκα. Σε επίπεδο αλλαγής διατροφικών συνηθειών παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και λευκού γάλακτος εκτός σχολείου σε ποσοστό 40 έως 47%.    
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν στη μείωση του κοινωνικού στιγματισμού μαθητών που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, την ενίσχυση του αισθήματος συλλογικότητας στο σχολικό περιβάλλον, και κατ’ επέκταση την τόνωση της αλληλεγγύης και της συνεργασίας ανάμεσα στους μαθητές, στοιχεία ιδιαιτέρως σημαντικά κατά την τρέχουσα περίοδο.
Οι αιτήσεις σχολείων προς ένταξη στο Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής έχουν φτάσει τις 774 και αυξάνονται καθημερινά, ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνουν στις μέρες μας τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Η Καθηγήτρια της Ιατρικής Αθηνά Λινού, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η οικονομική κρίση επηρεάζει τη σημερινή οικογένεια, η οποία συχνά δυσκολεύεται να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μελών της. Η επισιτιστική ανασφάλεια ξεπερνάει σε ορισμένες περιοχές το 60%, φαινόμενο που επηρεάζει εντονότερα τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες: Τα παιδιά αποτελούν τα πρώτα θύματα της κρίσης…»
Η κυρία Έλλη Ανδριοπούλου, Λειτουργική Διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε: «Προγράμματα όπως αυτό που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis στα δημόσια σχολεία της χώρας, συμβαδίζουν απόλυτα με τη φιλοσοφία των πρόσφατων πρωτοβουλιών του Ιδρύματος, για προσφορά άμεσης ανακούφισης σε όσους πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αλλά και για τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων που θα φέρουν ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας. Το ΙΣΝ στηρίζει ενεργά τέτοια προγράμματα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά, τα οποία οπλίζουν τους συνανθρώπους μας με δύναμη και την πεποίθηση ότι εάν υπάρχει συλλογικότητα, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής μας».
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε το http://diatrofi.prolepsis.gr.
Σχετικά με το Ινστιτούτο Prolepsis
Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής συντονίζει και υλοποιεί η επιστημονική ομάδα εργασίας του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στόχος του οποίου είναι να συμβάλει στους τομείς της ιατρικής έρευνας, της προαγωγής της υγείας και της περιβαλλοντικής και εργασιακής υγείας. Στην υλοποίηση του Προγράμματος συμμετέχουν ενεργά επιστημονικοί συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων ελληνικών και αμερικανικών Πανεπιστημίων, όπως επίσης και ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών.
Σχετικά με το ΙΣΝ
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές, διαχρονικές και θετικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.
Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1,07 δισεκατομμυρίων ($1,41 δισεκατομμύρια), μέσω 2.582 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 109 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.
Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση επιπλέον €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €77,2 εκατομμύρια ($100 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.
Τον Οκτώβριο του 2013, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε μία νέα μακροχρόνια πρωτοβουλία, με τίτλο Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων και με σκοπό να συνδράμει στη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας. Το Ίδρυμα αναλαμβάνει να διαθέσει €100.000.000, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία καλύτερων προοπτικών για τους νέους, οι οποίοι πλήττονται έντονα από το κρίσιμα υψηλό ποσοστό ανεργίας, που σήμερα υπερβαίνει το 60%.
Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελείται από τους Ανδρέα Δρακόπουλο -Πρόεδρο, Σπύρο Νιάρχο –Πρόεδρο, Φίλιππο Νιάρχο –Πρόεδρο, Γιώργο Αγουρίδη και Heini Murer.