Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

Ακροβασίες Αρβανιτόπουλου στην Παιδεία

Με ακύρωση, στην πράξη, του μέτρου της διαθεσιμότητας και ανατροπή του νόμου–πλαισίου για τα ΑΕΙ, επιχειρεί ο υπουργός Παιδείας, έπειτα από 12 εβδομάδες «λουκέτου» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο λόγω της απεργίας των διοικητικών τους υπαλλήλων, να άρει το αδιέξοδο και να
σώσει το εξάμηνο στα δύο εμβληματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Επειτα από 12 εβδομάδες με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο κλειστά λόγω της απεργίας των διοικητικών τους υπαλλήλων, ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αποφάσισε να δεχθεί να κάνει διάλογο μαζί τους! Βέβαια, πλέον ο διάλογος θα είναι σε έωλη βάση και με παλαιοκομματικά χαρακτηριστικά, καθώς ο κ. Αρβανιτόπουλος προσπαθεί να εξέλθει του αδιεξόδου στο οποίο ο ίδιος οδηγήθηκε με τα λάθη του. Επί 12 εβδομάδες αρνήθηκε να προχωρήσει σε διάλογο με ξεκάθαρες θέσεις, ενώ δεν κατάφερε να θωρακίσει την αξιοπιστία της αξιολόγησης των διοικητικών υπαλλήλων.Οι λίστες μοριοδότησής τους που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας προκάλεσαν οξύτατες αντιδράσεις διοικητικών υπαλλήλων που κατήγγειλαν ψεύδη και λάθη στις δηλώσεις για τα προσόντα. Επίσης, ο κ. Αρβανιτόπουλος επιχείρησε να μεταθέσει την επίλυση του προβλήματος σε άλλες Αρχές. Ενδεικτικά, ξεκίνησε από το Μονομελές Πρωτοδικείο (κατέφυγε πέντε φορές με αίτημα να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική) και έφθασε έως και τον Αρειο Πάγο (με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες των ηγεσιών των ΑΕΙ κατά την απεργία). Ταυτόχρονα, προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη στην αστυνομία για να...επαναλειτουργήσει –σπάζοντας το λουκέτο– τα δύο μεγαλύτερα και ιστορικότερα ιδρύματα της χώρας. Απέτυχε.
Ως ύστατη προσπάθεια επίλυσης της κρίσης ο κ. Αρβανιτόπουλος – μέσω της πρότασης διαλόγου– προτίθεται να προχωρήσει ακόμη σε προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ανακόλουθος με πρόσφατες δικές του δηλώσεις περί μνημονιακής δέσμευσης για τη διαθεσιμότητα. Την ίδια στιγμή υπόσχεται να ανατρέψει βασικές διατάξεις του νόμου-πλαισίου για να σωθεί το εξάμηνο, ακυρώνοντας ουσιαστικά την πεμπτουσία της ακαδημαϊκής μόρφωσης. Χθες ανακοίνωσε «φιλολαϊκή» ρύθμιση δίνοντας τη δυνατότητα «σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2014, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο». Κάτι που θα μετατρέψει το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ σε εξεταστικά κέντρα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει ρύθμιση για μείωση των υποχρεωτικών εβδομάδων διδασκαλίας ανά εξάμηνο!
Πάντως, σύμφωνα με τις προτάσεις ακαδημαϊκών σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, τα μαθήματα προβλέπεται να γίνουν ακόμη και Σάββατα μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ θα περικοπούν κατά μία εβδομάδα οι διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα. «Προτιμώ να μην κάνουμε πασαλείμματα. Δεν συμφωνώ να πραγματοποιηθεί το εξάμηνο κακήν κακώς», απαντά ο Δημήτρης, τεταρτοετής φοιτητής στη Νομική Αθηνών.
Από την άλλη, για σήμερα προγραμματίστηκε συνάντηση των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ με τον κ. Αρβανιτόπουλο, ώστε να συζητηθούν τα επιμέρους ζητήματα της πρότασης του υπουργείου, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ». Μάλιστα, και μετά τη χθεσινή συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου της Συνόδου Πρυτάνεων αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή για να μελετήσει τα τεχνικά ζητήματα της πρότασης. Επίσης, το προεδρείο της Συνόδου ζήτησε ο τακτικός προϋπολογισμός του 2014 να μείνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με αυτόν της φετινής χρονιάς και να δοθεί στα ΑΕΙ έκτακτη επιχορήγηση για τη φοιτητική μέριμνα. Παράλληλα, τα οκτώ ΑΕΙ που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης. Η αίτηση αναμένεται να εκδικαστεί στις 14 Ιανουαρίου.
Ομως, το περιεχόμενο της πρότασης Αρβανιτόπουλου είναι τέτοιο που ακόμη και οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν το... πιστεύουν. «Κατά τα λεγόμενα, προφορικά πάντα, του υπουργού, το ίδρυμα θα χάσει τελικά 100 υπαλλήλους» ανέφερε χθες η απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ. Η αρχική προσφορά του ήταν 500 υπάλληλοι, και ως φαίνεται πολλοί θα επιστρέψουν με «πάσο» του υπουργείου Παιδείας. Πώς; «Ακυρώνοντας στην πράξη το μέτρο της διαθεσιμότητας» δήλωσε στην «Κ» πανεπιστημιακός που μετείχε στις διαπραγματεύσεις για επίλυση της κρίσης.
«Ο υπουργός βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο. Ηθελε μόνο αριθμούς διοικητικών υπαλλήλων να παρουσιάσει στην κυβέρνηση. Αφού το έκανε, δείχνει ότι αρχίζει να ξηλώνει το μέτρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: