Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013

Παρατείνεται το αδιέξοδο στην Παιδεία

Τη στήριξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έλαβε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Αρβανιτόπουλος, στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία αποκλείστηκε το ενδεχόμενο επιστράτευσης στην παρούσα φάση. Νέα 48ωρη απεργία ...
αποφάσισαν οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ. Τα επόμενα βήματα στον τομέα της διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Τη στήριξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για τις όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την επίλυση της κρίσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έλαβε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν κι αυτό της επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων σε περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία τους, ως ύστατη λύση προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας αλλά και του Μαξίμου, το ενδεχόμενο αυτό απορρίφθηκε κατηγορηματικά.
Εξάλλου, με νέα δήλωσή του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης κάνει λόγο για «αήθη επίθεση».
«To Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εγώ προσωπικά δεχόμεθα αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια», αναφέρει ο πρύτανης και προσθέτει:
«Δηλώνω ότι θα υπερασπιστώ το κύρος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την τιμή και την υπόληψή μου, εκεί που κάθε Έλληνας πολίτης δικαιούται. Δεν προτίθεμαι τώρα να απαντήσω δημόσια και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία στους συκοφάντες μου. Θα το πράξω σύντομα στα αρμόδια όργανα και δημόσια. Επαφίεμαι στην πανεπιστημιακή κοινότητα για αποφασίσει για την τύχη του πρύτανή της».
Στο μεταξύ, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με δύο 24ωρες απεργίες την Παρασκευή και τη Δευτέρα.
Νωρίτερα, παρουσιάστηκε στη συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τα επόμενα βήματα στον τομέα της διαθεσιμότητας.
Η συγκεκριμένη πρόταση ισχύει και για τα οκτώ πανεπιστήμια, στα οποία πρόκειται να εφαρμοστεί το καθεστώς διαθεσιμότητας, με το Πανεπιστήμιο Αθηνών που παραμένει κλειστό επί τρεις μήνες να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Τα βήματα είναι τα εξής:
-Έως τις 15 Δεκεμβρίου η διεύθυνση διοικητικού θα πρέπει να αποστείλει τα στοιχεία όλων των διοικητικών υπαλλήλων (και αυτών που δεν απεγράφησαν), ώστε το αρμόδιο τριμελές συμβούλιο με τη συνδρομή του ΑΣΕΠ να κάνει εξαρχής μοριοδότηση για να εκδοθούν οι τελικές πίνακες.
Στις 20 Δεκεμβρίου θα αλλάξει η διαπιστωτική πράξη με τα ονόματα όσων τίθενται σε διαθεσιμότητα.
-Εντός διμήνου, τα οκτώ ΑΕΙ με επισπεύδουσες τις πρυτανικές αρχές τους θα συστήσουν επιτροπές έργου για να συσταθεί ο οργανισμός του κάθε ιδρύματος. Στον οργανισμό θα περιγράφεται ουσιαστικά πόσοι διοικητικοί υπάλληλοι χρειάζονται σε κάθε κλάδο και ευρύτερα στο ίδρυμα. Όπου διαπιστωθούν ελλείμματα αυτά θα καλυφθούν από διαθεσίμους.
-Θα υπάρξουν θέσεις εργαστηριακού προσωπικού (ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ) τις οποίες θα καλύψουν σημερινοί διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι έχουν διδακτορικό τίτλο. Καθώς αυτοί οι διοικητικοί υπάλληλοι θα γίνουν ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ οι διοικητικές θέσεις που θα αφήσουν κενές θα καλυφθούν από τους διαθεσίμους.
Μετά την παρουσίαση των θέσεων του κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου από το ΔΣ του συλλόγου τον λόγο έλαβε ο κύριος Ζαχαρίας Τριγάζης, ο οποίος ζήτησε άρση της διαθεσιμότητας και απέρριψε τις προτάσεις του υπουργείου. Η συνέλευση συνεχίζεται και αναμένεται μακρά, καθώς εκτιμάται ότι οι διοικητικοί θα αξιολογήσουν και τις πληροφορίες που έχουν διακινηθεί μεταξύ των διοικητικών (στα πηγαδάκια πριν την έναρξη της συνέλευσης) ότι ο υπουργός Παιδείας προτίθεται να θέσει άμεσα σε αργία τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόσιο Πελεγρίνη.
Σκληρή ανακοίνωση των πρυτάνεων για την παραπομπή Πελεγρίνη
Υπενθυμίζεται ότι χθες, εκπρόσωποι της ομοσπονδίας των υπαλλήλων είχαν πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, κατά την οποία, όμως, δεν βρέθηκε η χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Στο μεταξύ, σκληρή ανακοίνωση, κατά της παραπομπής του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, εξέδωσε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων στην οποία κάνει λόγο για «κλίμα εκφοβισμού και διώξεων».
«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, πιστή στην αρχή ότι τα προβλήματα της Παιδείας αντιμετωπίζονται με διάλογο και απαιτούν συνθήκες συναίνεσης, ανέλαβε τις τελευταίες ημέρες μια ύστατη διαμεσολαβητική προσπάθεια για την ανάκληση της πρωτοφανούς απόφασης του υπουργού Παιδείας να παραπέμψει πειθαρχικά τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Τελικός σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η διαμόρφωση κλίματος καταλαγής και αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η επαναφορά του ιστορικού ιδρύματος σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας. Δυστυχώς, ο υπουργός επέμεινε στον ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, όσο και επικίνδυνο για την ομαλότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δρόμο της όξυνσης της κατάστασης και της δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και διώξεων» προσθέτουν οι πρυτάνεις.
«Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, η οποία απερρίφθη από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, είναι άδικη και αβάσιμη. Επιπλέον, επιτείνει την κρίση γιατί πυροδοτεί την ένταση και διαμορφώνει κλίμα σύγκρουσης και αντιπαράθεσης. Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ επισφραγίζει την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση που η ίδια έχει προκαλέσει με την εφαρμογή του καταστροφικού για τα πανεπιστήμια μέτρου της διαθεσιμότητας. Το προεδρείο της Συνόδου εμμένει στην αναγκαιότητα άμεσης ανάκλησης της πειθαρχικής δίωξης από τον υπουργό και στη συνέχιση του διαλόγου με όλες τις πλευρές, προκειμένου να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο» καταλήγει το κείμενο, το οποίο υπογράφουν ο πρύτανης ΑΠΘ και προεδρεύων της Συνόδου, Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρύτανης Χαροκοπείου, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: