Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013

Ο τέντζερης, το καπάκι και η καυτή σούπα

Η λύση στο θρίλερ της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απαιτεί να βρεθούν συνομιλητές που θα πληρούν τους ελάχιστους όρους αξιοπιστίας, σοβαρότητας και που, εντέλει, θα μπορούν να κάνουν μια ειλικρινή διαπραγμάτευση.
Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσιος Πελεγρίνης είναι κατάλληλοι για κάτι τέτοιο;
Τα ζητούμενα ήταν δύο: και να γίνει η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων και το ΕΚΠΑ να λειτουργεί κανονικά. Τίποτε από τα δύο δεν έχει συμβεί. Αντίθετα, φοιτητές, πανεπιστημιακοί, γονείς, ευρύτερα η κοινή γνώμη είναι θεατές μιας θλιβερής παράστασης με πρωταγωνιστές δύο πανεπιστημιακούς (έναν πρύτανη και έναν υπουργό), οι οποίοι αποδείχθηκαν ανεπαρκέστατοι για τις θέσεις που εκλήθησαν να υπηρετήσουν σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ιστορία ξεκίνησε από τις αρχές Σεπτεμβρίου και φτάσαμε αρχές Δεκεμβρίου και είμαστε στο σημείο μηδέν.
Μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες ο κ. Αρβανιτόπουλος και η ηγετική του ομάδα προσέφυγαν στα δικαστήρια (από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών μέχρι και τον Αρειο Πάγο κατά των διοικητικών υπαλλήλων και του πρύτανη), ζήτησαν να πάψουν να πληρώνονται οι απεργούντες διοικητικοί, κατηγόρησαν το πανεπιστήμιο για αναξιοκρατία κάνοντας λόγο για τη «μεγάλη οικογένεια του ΕΚΠΑ». Αφού λοιπόν απέτυχαν όλες οι προσπάθειες, ο κ. Αρβανιτόπουλος έφτασε να προτείνει στους διοικητικούς να τεθούν τώρα σε διαθεσιμότητα χωρίς όμως μισθολογική απώλεια (δηλαδή θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους και το υπόλοιπο 25% θα το καλύπτει το ΕΚΠΑ) και ύστερα από λίγους μήνες να επαναπροσληφθούν! Παραδέχθηκε, λοιπόν, ο κ. Αρβανιτόπουλος αυτό που υποστήριξαν από τον Σεπτέμβριο σοβαροί πανεπιστημιακοί του ΕΚΠΑ: Ναι μεν υπάρχει πλεόνασμα διοικητικών υπαλλήλων στο ίδρυμα αλλά η διαθεσιμότητα όπως σχεδιάστηκε από τον υπουργό και τους επηρμένους συμβούλους του (εκείνοι άλλωστε τον εκπροσώπησαν σε ουκ ολίγες συσκέψεις υψηλού επιπέδου για το θέμα...) ήταν λανθασμένη.
Μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες ο κ. Πελεγρίνης προετοιμάστηκε για το θεατρικό του έργο, έβγαλε πύρινους λόγους στους πρωτοετείς φοιτητές του, έδωσε εξηγήσεις στις εισαγγελικές αρχές για την απεργία των διοικητικών του, διαβουλεύτηκε στο παρασκήνιο για πλευρές της διαθεσιμότητας, αλλά... η ουσία είναι ότι μαθήματα δεν έχουν αρχίσει ακόμη στο ίδρυμά του, και το εξάμηνο έχει χαθεί. Ομως, η ανάδειξη μόνο των (γνωστών από καιρό) φαιδρών πλευρών της πολιτείας Πελεγρίνη αποπροσανατολίζει από το κρίσιμο διακύβευμα: πρέπει και το ΕΚΠΑ να λειτουργήσει και η διαθεσιμότητα να εφαρμοστεί.
Οι κ. Αρβανιτόπουλος και Πελεγερίνης αποδείχθηκαν ανάξιοι να υπηρετήσουν το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και οι δύο πρέπει να παραιτηθούν αμέσως για να βρεθούν αξιόπιστοι συνομιλητές για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: