Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

Ξανά σχολείο η «Βίλα Αμαλία»

Το 2015 θα παραδοθούν σε χρήση τα κτίρια που κάποτε στέγαζαν το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών.

Αχαρνών και Χέυδεν, και αν αληθεύει σχετική πληροφορία, το κτίριο συμπληρώνει φέτος έναν αιώνα ζωής.

Ευχάριστη έκπληξη από τον Δήμο Αθηναίων: έντεκα μήνες μετά την απομάκρυνση των καταληψιών από την περίφημη... «Βίλα Αμαλία», το ένα από τα δύο κτίρια που συγκροτούσαν κάποτε το πρώην 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών, δημοπρατεί την κτιριακή ανακατασκευή του προκειμένου να λειτουργήσει ξανά ως σχολική μονάδα.

Την Τετάρτη εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων οι όροι διακήρυξης του έργου, που περιλαμβάνει την αποκατάσταση και των δύο κτιρίων στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν, με προϋπολογισμό 3.005.000 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου του 2014 να καταθέσουν τις προσφορές τους. To έργο χρηματοδοτείται 100% από πόρους του ΕΣΠΑ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη ανακατασκευής που προβλέπει τη διατήρηση και ενίσχυση της περιμετρικής λιθοδομής, την κατεδάφιση όλων των υπόλοιπων δομικών στοιχείων στο εσωτερικό, «ούτως ώστε να γίνει πλήρης εκμετάλλευση του χώρου για εργαστήρια, χώρους πληροφορικής, βοηθητικούς χώρους κ.λπ.». Επίσης, προγραμματίζεται ενοποίηση των δύο κτιρίων εσωτερικά και στις τρεις στάθμες, εσωτερική διαρρύθμιση, η οποία ακολουθεί πιστά τις όψεις του κτιρίου, αποκατάσταση των διακοσμητικών στοιχείων των όψεων στην αρχική τους μορφή, και ανακατασκευή του κεντρικού κλιμακοστασίου στην αρχική του μορφή. Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο του 2014 και τα έργα να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2015.
Η δρομολόγηση της ανακατασκευής των κτιρίων είναι μια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας παρανοήσεις και διαστρεβλώσεις σχετικά με την ταυτότητά τους. Το κτίριο στο οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι τον Ιανουάριο η κατάληψη της «Βίλας Αμαλίας» δεν έχει κάποια σχέση με τον Ερνέστο Τσίλλερ ούτε οικοδομήθηκε τον 19ο αιώνα. Με άρθρο της στην «Κ» η κ. Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Mουσείου Μπενάκη, είχε λύσει πολλές παρεξηγήσεις εξηγώντας γιατί το κτίριο δεν μπορεί να είναι του Τσίλλερ ή χτισμένο τη δεκαετία του 1860.
Το όνομα του αρχιτέκτονα παραμένει, επισήμως, άγνωστο, αλλά αναγνώστης της εφημερίδας, ο κ. Ιωάννης Κοργιαλός, είχε γράψει στην «Κ», σημειώνοντας ότι πρόκειται για τον Ηλία Μηνιάτη, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Ετσι δεν γνωρίζουμε αν ήταν αρχιτέκτονας, μηχανικός ή εμπειροτεχνίτης, ενώ ο κ. Ιω. Κοργιαλός αναφέρει ως έτος ανέγερσης του κτιρίου το 1913, «πιθανότατα για να φιλοξενήσει εξαρχής σχολική μονάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: