Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

5,2 δισ. ευρώ σε φροντιστήρια

Δόθηκαν από τους τους γονείς το 2013
Παρά την βαθιά οικονομική κρίση, οι Έλληνες γονείς συνεχίζουν να δαπανούν τεράστια ποσά για την ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών τους.
Το 2013 βγήκαν το 2013 από τις τσέπες τους περίπου 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ  για το σύνολο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, με τις δαπάνες να έχουν μειωθεί κατά μόλις 5,4% σε σχέση με το 2010, δηλαδή με τα «προ κρίσης» επίπεδα.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», από τα 5,2 δισ. τα περισσότερα -δύο δισεκατομμύρια- κατέληξαν σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας των μαθητών για τα μαθήματα του σχολείου.
Αυτό οφείλεται στις στρεβλώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος που υποθάλπει την παραπαιδεία αλλά και το άγχος των γονιών να αντιμετωπίζουν όλες τις εξετάσεις του σχολείου με φροντιστήρια.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, το ποσό αυτό επιμερίζεται ως εξής: 380 εκατ. ευρώ για την προσχολική εκπαίδευση (δίδακτρα παιδικών σταθμών και ιδιωτικών νηπιαγωγείων), 603 εκατ. ευρώ για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 1,7 δισ. ευρώ για τη δευτεροβάθμια (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια/ιδιαίτερα, ξένες γλώσσες και εκπαιδευτικές επισκέψεις), 138 εκατ. ευρώ για τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΙΕΚ, κολέγια), 1,5 δισ. ευρώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (μεταπτυχιακά και φροντιστήρια, δαπάνες σπουδών σε άλλη πόλη στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα). Στα υπόλοιπα 926 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται δαπάνες που δεν μπορούν να ταξινομηθούν και άλλες όπως για φύλαξη παιδιών.
Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια: