Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014

ΓΣΕΕ: 5,2 δισ. σε δίδακτρα έδωσαν οι Έλληνες το 2013

Σε περιόδους σαρωτικής κρίσης με τα εισοδήματα να έχουν κατρακυλήσει τουλάχιστον κατά 40%, οι δαπάνες για αγορά αγαθών και υπηρεσιών εκπαίδευσης μειώθηκαν μόλις κατά 5,4%, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ.

Από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τα ελληνικά νοικοκυριά δαπάνησαν το 2013 5,2 δισ. ευρώ για δίδακτρα, φροντιστήρια, ιδιαίτερα, μαθήματα ξένων γλωσσών, εκπαιδευτικές εκδρομές κ.ά., όταν το αντίστοιχο ποσό που είχε δοθεί το 2008 ήταν 5,6 δισ. ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία μικρή μείωση των μαθητών που πηγαίνουν στα ιδιωτικά σχολεία, ενώ την ίδια στιγμή μειώθηκαν τα δίδακτρα τόσο στα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών. Στη μείωση των δαπανών, σύμφωνα με τους ερευνητές, συντέλεσε και το γεγονός ότι μειώθηκαν τα ενοίκια για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε ΑΕΙ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Μέχρι το 2010 η πορεία των διδάκτρων για υπηρεσίες φροντιστηρίων εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών ήταν αυξητική. Έκτοτε, καταγράφεται πτώση στα δίδακτρα ξένων γλωσσών (συνολικά κατά 7,9%), με τις τιμές να επανέρχονται στα επίπεδα του 2008. Η πτώση στα δίδακτρα για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης ήταν ακόμη μεγαλύτερη (συνολικά -13,6%), με τις τιμές να επανέρχονται στα επίπεδα του 2006.
aftodioikisi.gr
Δείτε τον πίνακα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: