Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014

Αποκαλύφθηκαν στην Καστρίτσα τα τείχη της Αρχαίας Ακρόπολης.. Σε εξέλιξη το έργο προστασίας κι ανάδειξης

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα που αποκαλύπτονται στην Καστρίτσα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο που εκτελεί η Εφορεία Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων. Η Αρχαία Τέκμων, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βασιλείου των ...
Μολοσσών κρύβει πολλά και όσο οι επιστήμονες αναζητούν, τόσο καταφέρνουν να διαβάσουν τα μυστικά της. Να τα αποκαλύψουν και να τα παραδώσουν στην κοινωνία.
Ο λόφος της Καστρίτσας για πολλά χρόνια ήταν ξεχασμένος. Περισσότερο ταυτισμένος με τη νεότερη ιστορία και την θρησκευτική παράδοση και ελάχιστα για την παρουσία του στο χρόνο και την μακρά ιστορία της Ηπείρου.
Κι όμως....
Το έργο για την προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, αποτελεί την αφορμή για να αποκαλυφθούν πτυχές της μακράς διαδρομής και να φανεί πως αυτά που γνωρίζουμε μάλλον είναι λίγα μπροστά σε όσα ακόμη δεν μάθαμε.
Οι εκτενείς καθαρισμοί που πραγματοποιήθηκαν στη νοτιοανατολική πλευρά της ακρόπολης αποκάλυψαν το τείχος της αρχαίας πόλης, σε εντυπωσιακό ύψος και με το ένα σκέλος να θυμίζει το σχήμα λόγχης ή πρώρας καραβιού.
Κατά την αποκάλυψη και ανάδειξη περιγραμμάτων των αρχαίων οικοδομικών καταλοίπων, αποκαλύφθηκαν επιπλέον κτίρια σε επίπεδο θεμελίωσης τα οποία αλλάζουν την εικόνα του χώρου και οδηγούν σε νέα συμπεράσματα για την κατάσταση και τη χρήση την εποχή της ακμής του.
Η αρχαία δεξαμενή που έχει εντοπιστεί από τον Σωτήρη Δάκαρη, αποκαλύφθηκε σε εντυπωσιακό βάθος, έφερε επικάλυψη κονιάματος και σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση.
Μετά τις άμεσες σωστικές επεμβάσεις, μικρής κλίμακας από τους συντηρητές της ΙΒ' Εφορείας κατασκευάστηκε προσωρινό στέγαστρο προστασίας της δεξαμενής.
Συζητώντας με τον Διευθυντή της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνο Σουέρεφ, ο χρόνος κυλά απίστευτα γρήγορα. Κι αυτό γιατί τη δυνατότητα να ταξιδεύει τον συνομιλητή του, ζωντανεύοντας τις εικόνες της Καστρίτσας... Ένα ταξίδι που γίνεται μαγικό και χάνεται σε αρχαία μονοπάτια.
«Η Καστρίτσα είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας. Αν κι ακόμη οι εργασίες είναι σε εξέλιξη ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του έργου που εκτελείται», σημειώνει με νόημα.
Το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν μπορεί να είναι το τέλος. Πρέπει να αποτελέσει την αρχή ώστε να υπάρξει συνέχεια και η αίγλη της Καστρίτσας να αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένοι καθαρισμοί από τη βλάστηση και καθαρισμοί των αρχαίων και οθωμανικών κτιρίων της ακρόπολης, όπως και τμημάτων της αρχαίας οχύρωσης.
Οι καθαρισμοί αποκάλυψαν νέα στοιχεία για τα οποία είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανάδειξής τους.
Από την Εφορεία κατασκευάζονται δύο λιθόχτιστα κτίρια, μικρών διαστάσεων για την υποδοχή και την εξυπηρέτηση του κοινού, τα οποία βρίσκονται εντός κι εκτός ακροπόλεως.
Παράλληλα διαμορφώνεται ένα δίκτυο διαδρομών το οποίο θα οδηγεί τον επισκέπτη στα κυριότερα σημεία του αρχαιολογικού χώρου με τη βοήθεια ειδικής σήμανσης. Επίσης προβλέπονται καθιστικά κι άλλες ελαφρές κατασκευές εντός του αρχαιολογικού χώρου για την ενημέρωση και την ξεκούραση των επισκεπτών αλλά και για την απόλαυση της μοναδικής θέας που προσφέρει ο λόφος της Καστρίτσας.
Η έκταση είναι τεράστια, ο χώρος βραχώδης, η βλάστηση πυκνή κι άγρια... Όλα αυτά δυσκολεύουν τους εργαζόμενους οι οποίες χρειάζεται να ξεπεράσουν τα προβλήματα που ανακύπτουν κι αυτό το πετυχαίνουν με την αγάπη, το ζήλο και το μεράκι τους!
Αν κάτι κάνει πραγματικά ξεχωριστή την Καστρίτσα, είναι η διαχρονική χρήση στο χρόνο. Από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους νεώτερους χρόνους. Από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους Βαλκανικούς πολέμους όπως μαρτυρούν τα πολυβολεία.
Στρατηγικής σημασίας άλλωστε και δεσπόζουσα η θέση της μέχρι και σήμερα.
Η Καστρίτσα και το Γαρδίκι πρόσφεραν εποπτεία και ασφάλεια σε όλο το λεκανοπέδιο. Ένα ακόμη γοητευτικό στοιχείο, που παρακινεί τους αρχαιολόγους να προχωρήσουν την έρευνα ακόμη παραπέρα...
Η συζήτηση με τον κ. Σουέφερ χάνεται σε Μολοσσικά μονοπάτια και το ταξίδι από την Καστρίτσα στο Γαρδίκι και τη Δωδώνη δεν μπορεί να τελειώσει ποτέ!
Πηγή: EpirusPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: