Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

Αρχαία Δωδώνη με παρελθόν αλλά και μέλλον

H πρόταση του Διαζώματος για τα αρχαία θέατρα κυριάρχησε στην ημερίδα του ΠΚΔΙ
Η πλήρης ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης απασχόλησε την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα και στην οποία παρουσιάστηκε για μία ακόμη φορά η ...
μεγάλη πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου και του «Διαζώματος», για την υλοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής και της ενοποίησης πέντε αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου, η οποία και έχει τύχη της προέγκρισης στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ).
Ο Πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος, κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα, υπογράμμισε ότι οι ευθύνες για την υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού είναι μεγάλες για όλους τους εμπλεκόμενους καλώντας την τοπική κοινωνία να μην αφήσει να χαθεί μια τόσο σημαντική προσπάθεια αλλά αντίθετα να κάνει ότι περνά από το χέρι της για να τη δει να ολοκληρώνεται.
Παράλληλα ο κ. Μπένος έκανε έναν απολογισμό των όσων έχει καταφέρει μέχρι τώρα το «Διάζωμα», σημειώνοντας πως οι Πολιτιστικές Διαδρομές αποτελούν ένα ποιοτικό άλμα, καθώς έρχονται να «γονιμοποιήσουν» τα μνημεία με τις υποδομές, τις επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα και τον λαϊκό πολιτισμό.
«Η διαδρομή αυτή είναι πιλοτική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη. Και θα ακολουθήσουν στο ίδιο πλαίσιο και οι περιβαλλοντικές διαδρομές. Είναι το πρώτο νέο έργο στη νέα προγραμματική περίοδο και οφείλουμε να το κάνουμε σωστά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος. Ο Πρόεδρος του Διαζώματος, έκανε γνωστό πως και για το Θέατρο της Δωδώνης, όπως μέχρι σήμερα για την Επίδαυρο και την Αρχαία Μεσσήνη, θα λειτουργήσει η εφαρμογή της ψηφιακής ξενάγησης μέσω κινητού τηλεφώνου.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης εξήρε την προσφορά αλλά και το πάθος του Σταύρου Μπένου που πρωτοστάτησε ώστε η πρόταση να λάβει σάρκα κι οστά.
Εξέφρασε δε και την ικανοποίησή του για τη χρηματοδότηση της πρότασης με ευρωπαϊκά κονδύλια. «Πολλά από τα χρήματα θα διατεθούν για υποδομές και δε χρεώνονται για τον πολιτισμό. Κάποια από τα έργα αυτά δε θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά, καθώς στη νέα προγραμματική περίοδο απαιτούνται συνέργειες», ανέφερε και έφερε ως παράδειγμα το οδικό έργο για την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης.
Στη διάρκεια της ημερίδας μίλησαν δέκα ομιλητές με θέματα, τα οποία καλύπτουν το χρονικό φάσμα λειτουργίας της αρχαίας Δωδώνης από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη χριστιανική εποχή, αλλά και τις σύγχρονες εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου και του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης.
Εκ μέρους των Συλλόγων της Δωδωναίας Κοιλάδας ο Δημήτρης Λώλος δώρισε στον κ. Μπένο έναν ασημένιο δίσκο με μια αναπαράσταση του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης.
Τις εργασίες συντόνισε ο Προϊστάμενος της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Σουέρεφ.
Πηγή: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: