Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Εκπαιδευτικά διλήμματα...

Γράφει στο ΕΘΝΟΣ ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής
 Το πρόγραμμα PISA είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που ασχολείται με τον «εγγραμματισμό», δηλαδή στα απλά ελληνικά, με το ερώτημα «τι γράμματα μαθαίνουμε και πόσο χρήσιμα είναι».
Ως γνωστόν, «άνθρωπος αγράμματος, ξύλον απελέκητον». Σκοπός του PISA είναι η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών συστημάτων των συμμετεχουσών χωρών με όρους επίδοσης των μαθητών.
Εμείς εδώ είμαστε απασχολημένοι να διδάσκουμε Αρχαία και Θρησκευτικά ώστε να μη διαταραχθούν οι αριθμοί υπηρετούντων φιλολόγων και θεολόγων για να ασχοληθούμε με ποταπά ερωτήματα. Τα αντικείμενα διερεύνησης είναι Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες και Γλώσσα. Κυρίως ενδιαφέρεται (το πρόγραμμα, όχι εμείς) να διερευνήσει αν μπορεί να αναπτυχθεί κριτική σκέψη, σύνθεση δεδομένων, ανάλυση και έκφραση νοημάτων. Μάλιστα δίνει σημασία στη χρήση μη τυπικών μέσων και διδακτικών υλικών (δηλαδή όχι συγγραμμάτων που πρέπει να απομνημονεύσει κάποιος). Κακό του κεφαλιού του! Εμείς εδώ απασχολημένοι να χώσουμε όσους περισσότερους γίνεται στα πανεπιστήμια και να τους κουβαλήσουμε μετεγγραφόμενους ελευθέρως στο κέντρο βρήκαμε ότι το μόνο αξιόπιστο σύστημα είναι να τους βάλουμε να μάθουν απέξω σελίδες και να τις γράψουν όπως είναι γραμμένες για να πετύχουν.
Στα «πανεπιστήμια» διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν κριτική σκέψη, δεν μπορούν να συνδυάσουν πληροφορίες, δεν είναι ικανοί να γράψουν με δικά τους λόγια μια στοιχειώδη εργασία, ό,τι δηλαδή λέει και το PISA, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Αφού το πρόγραμμα βρίσκει τα στραβά για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σωστό! Αλλωστε είναι γνωστό ότι όλοι μας ζηλεύουν. Αυτονοήτως τα εργαλεία που χρησιμοποιεί (αυτά που διαμόρφωσαν όλοι οι άλλοι) είναι λάθος! Αν τα κάναμε εμείς (όπως την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλα πολλά) θα ήταν σωστά.
Γιατί να συμμετέχουμε; Καταγγέλλουμε και αποχωρούμε όπως κάναμε στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων; Δεν μας παίρνει. Διά της διολισθήσεως (δεν προετοιμαστήκαμε, δεν προλάβαμε, δεν συμμετείχαμε στα προκαταρκτικά) εξαιρούμαστε! Για τέτοια είμαστε τώρα; Εχουμε άλλες δουλειές. Γάλα, Φάρμακα, Μνημόνια και βάλε. Α και εκλογές! Δεν είναι ώρα για σκέψεις, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις....
Ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής είναι Καθηγητής του ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια: