Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

Ιωάννινα:Τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσαν στην Ιερά Μονή Δουραχάνης


Αύριο Σάββατο του Λαζάρου, και σήμερα ένα απο τα πιο ωραία έθιμα του Πάσχα αναβίωσε σε καποιες γειτονιές των Ιωαννίνων !
Τα κάλαντα του Λαζάρου ,που παλιότερα ήταν αποκλειστικά

γυναικεία υπόθεση καθώς τα τραγουδούσαν οι Λαζαρίνες που ξεχύνονταν στους αγρούς , μάζευαν λουλούδια και στόλιζαν τα καλαθάκια τους , γυρνούσαν απο σπίτι σε σπίτι και τραγουδώντας τα προανήγγελλαν τη χαρμόσυνη γιορτή .Σε όσα σπίτια τραγουδούσαν οι Λαζαρίνες έπαιρναν και το φιλοδώρημά τους που ήταν είτε φρούτα και αυγά είτε χρήματα αλλά και διάφορα άλλα φαγώσιμα

 
Η ανάσταση του Λαζάρου θεωρείται η "Πρώτη Λαμπρή "αφού η ανάσταση του πιστού φίλου του Χριστού προιοκονομεί και την Ανάσταση του Κυρίου
Το έθιμο με το πέρασμα των χρόνων έχει εκλείψει αλλά σήμερα το είδαμε να αναβιώνει στην Ιερά Μονή Δουραχάνης στα Γιάννενα.Το μοναστήρι προετοιμάζεται για τον ευλαβικό εορτασμό αυτών των Αγιων ημερών προσφέροντας γαλήνη αλλά και την ατμόσφαιρα που αρμόζει στην πασχαλινή περίοδο και το σίγουρο είναι πως όσοι βρεθούν στα Γιάννενα και περάσουν απο εκεί ,θα βιώσουν μέσα απο την απλότητα των ανθρώπων της Μονής το πραγματικό μεγαλείο αυτών των ημερών.

Πηγή: http://www.epirus-tv-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: