Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Με κατάρρευση απειλείται το ΑΠΘ, προειδοποιούν οι πρυτανικές αρχές

της Σοφίας Παπαμαυρουδή
Picture 0 for Με κατάρρευση απειλείται το ΑΠΘ, προειδοποιούν οι πρυτανικές αρχές
Ο εξωπραγματικός αριθμός των φετινών μετεγγραφών και η συνεχής υποχρηματοδότηση απειλούν τη λειτουργία του ΑΠΘ
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πρυτανεία του
Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, η οποία επισημαίνει ότι τόσο ο εξωπραγματικός αριθμός των φετινών μετεγγραφών, όσο και η συνεχής υποχρηματοδότηση, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη σωστή λειτουργία του Ιδρύματος και υποβαθμίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, η Πρυτανεία κάνει έκκληση για άμεση δραση του υπουργείου Παιδείας, καθώς υπολογίζεται πως θα εγγραφούν περίπου 10.705 εισακτέοι έναντι των 4.450 που είχαν προταθεί, ενώ η αύξηση σε σχέση με τους εισακτέους με Πανελλαδικές εξετάσεις ανέρχεται στο 66,5%.

Μετεγγραφές
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρύτανη του ιδρύματος Περικλή Μήτκα, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, οι μετεγγραφές φέτος παρουσίασαν αύξηση στα Τμήματα, από 85% έως και 120%, σε σύγκριση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τον πρύτανη, με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, στο ΑΠΘ, αναμένεται να εγγραφούν για πρώτη φορά πάνω από 10.000 φοιτητές, ενώ το 2012-2013 οι εγγεγραμμένοι στο σύνολο των 41 Τμημάτων του ΑΠΘ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ήταν 7.467 και το 2013-2014 οι εγγεγραμμένοι ανήλθαν στους 8.347.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, το οποίο μαζί με την Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, λόγω του τεράστιου αριθμού των φοιτητών από αρχιτεκτονικές σχολές της περιφέρειας, κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης κατά των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας για μεταφορά θέσης εισαγωγής σπουδαστών με ειδικές διατάξεις.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Νίκος Καλογήρου, το Τμήμα αδυνατεί να απορροφήσει τους ίδιους τους φοιτητές του, καθώς το ήδη υπάρχον διδακτικό προσωπικό δεν μπορεί να εκπαιδεύσει τους ήδη εγγεγραμένους φοιτητές, πόσο μάλλον τους αιτούντες μετεγγραφής.

«Βρισκόμαστε σε μία πολύ άσχημη φάση. Φέτος στο Τμήμα υπάρχουν 230 νέοι φοιτητές την στιγμή που έχουμε 39 άτομα διδακτικό προσωπικό, ενώ πέρσι υπήρχαν 170 νέοι φοιτητές με 43 μέλη της ΔΕΠ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υποχρηματοδότηση
Παράλληλα, ο πρύτανης του ΑΠΘ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην δραματική, όπως είπε, μείωση της επιχορήγησης του τακτικού προϋπολογισμού του ιδρύματος, η οποία φτάνει στα 15 εκατομμύρια (μείωση 62,7% από το αρχικό ποσό των 40.230.00 ευρώ το 2009)
Ο κ. Μήτκας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα όσον αφορά τη μείωση των επιχορηγήσεων, με ποσοστό 60% από το 2009, με την δευτεροβάθμια να έχει υποστεί μείωση 50% και την πρωτοβάθμια 15%-20%.

 «Η πολιτεία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν θα υπάρξει ποιοτική εκπαίδευση με την στάση την οποία κρατάει. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές», υπογράμμισε.

Ο πρύτανης μάλιστα, μίλησε για την «κόκκινη γραμμή» των 20 εκατ. ευρώ που χρειάζεται το ίδρυμα προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά, κάνοντας ένσταση για τα 15 εκατ. της φετινής επιχορήγησης του ιδρύματος από το υπουργείο Παιδείας.

«“Καταθέτουμε σήμερα την αδυναμία μας να λειτουργήσουμε σε χαμηλότερα επίπεδα χρηματοδότησης», δήλωσε ο κ. Μήτκας ζητώντας παράλληλα περαιτέρω βοήθεια.

Διαγραφές φοιτητών
«Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι εδώ για να χορηγεί πτυχία, όχι να διαγράφει φοιτητές», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ αναφορικά με τις διαγραφές των αιώνιων φοιτητών, τονίζοντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από τους λεγούμενους «αιώνιους φοιτητές» του ιδρύματος, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να μην διαγραφούν.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, Γιώργο Δέλλιο, μέχρι στιγμής στη Σχολή βρίσκονται 15.000 φοιτητές, εκ των οποίων οι... 12.000 είναι εγγεγραμμένοι από το 1983. Από αυτούς, μόνο μια με δύο περιπτώσεις ενδιαφέρθηκαν προκειμένου να μην διαγραφούν.
Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: