Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Η δύναμη της πραγματικότητας


Ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς (δεξιά) δείχνει το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η παιδεία...
Ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς (δεξιά) δείχνει το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η παιδεία...

Η είδηση δημοσιεύθηκε πρώτα στην τοπική εφημερίδα της πόλης Μεδίνα, «Οκάζ», στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, και από εκεί αναδημοσιεύθηκε ευρέως στον διεθνή αγγλόφωνο Τύπο.
Εμείς την αγνοήσαμε, ίσως επειδή ο συνδυασμός της φρίκης του δράματος με την ασημαντότητά του την κάνει ως είδηση δυσανάλογα ενοχλητική για τη βαρύτητα του γεγονότος. Καλύτερα έτσι όμως, γιατί με τις πρόσφατες εμπειρίες που αποκτήσαμε αφότου επιχειρήσαμε μάταια να αλλάξουμε την Ευρώπη (και μάλιστα στο όνομα των ευρωπαϊκών λαών...), νομίζω ότι μπορούμε να εκτιμήσουμε πληρέστερα το μάθημα που περιέχει για οποιονδήποτε πιστεύει ότι η πίστη και η βούληση μπορούν να νικούν την πραγματικότητα.Η είδηση αφορά ένα ζευγάρι Σαουδαράβων, οι οποίοι συμφώνησαν να παντρευτούν, παρότι ο γαμπρός δεν είχε δει ποτέ το πρόσωπο της νύφης, όπως συνηθίζεται σε διάφορα μέρη της Μέσης Ανατολής. Ομως, μόλις η τελετή του γάμου είχε τυπικά ολοκληρωθεί και η νύφη έβγαλε την καλύπτρα του προσώπου για να φωτογραφηθεί, ο γαμπρός σηκώθηκε έντρομος και την αποκήρυξε: «Δεν είσαι το κορίτσι που θέλω να παντρευτώ. Δεν είσαι εκείνη που είχα φαντασθεί. Λυπάμαι αλλά σε χωρίζω». Εννοείται ότι η δυστυχής νύφη αμέσως κατέρρευσε, ο γάμος εξελίχθηκε σε θρήνο και, σύντομα, η κατακραυγή εις βάρος του γαμπρού εξαπλώθηκε αμέσως στα σόσιαλ μίντια της Σαουδικής Αραβίας.
Δικαίως τον μίσησαν οι πάντες στη χώρα του, διότι η σκληρότητά του δεν ήταν έκφραση δύναμης, παρά μόνον η άλλη όψη της αδυναμίας του­ - γιατί και η ανευθυνότητα είναι μια μορφή αδυναμίας. Ο νεαρός άνδρας είχε τη δυνατότητα να δει τη νύφη προτού εκτεθεί αναλαμβάνοντας την υποχρέωση του γάμου, εκείνος όμως επέλεξε σκοπίμως να μην το κάνει, θέτοντας την πίστη του στη θρησκευτική παράδοση και τους κανόνες της υπεράνω της πιο κοινότοπης, αλλά πανίσχυρης πραγματικότητας στον κόσμο: του προσώπου που βλέπεις κάθε πρωί δίπλα σου όταν ξυπνάς.
Τηρουμένων των αναλογιών, κάτι ανάλογο έχουν υποστεί η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της τις τελευταίες ημέρες, αφότου το σχέδιο για την εκ των έσω ανατροπή του καπιταλισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση προσέκρουσε με βία στην πραγματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών. Ηταν οπωσδήποτε καλό για όλους μας ότι ο κραδασμός της σύγκρουσης απορροφήθηκε με αξιοσημείωτη ψυχραιμία από την κυβέρνηση. Είναι φρόνιμο όμως να μη μας διαφεύγει κιόλας ότι, προς το παρόν, έχουμε δει μόνον ένα μικρό, το πρώτο, μέρος του έργου: την πρόσκρουση. Τα υπόλοιπα, οι αντιδράσεις που αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα τις χειρισθεί η κυβέρνηση, είναι εξίσου σημαντικά για την τελική έκβαση και αυτά ακόμη δεν τα έχουμε δει.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: