Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

Το Πανεπιστήμιο υπό διωγμό

 Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν εξελέγη σ’  αυτή τη θέση σε μια χώρα που είναι ζούγκλα. Εξελέγη σε μια χώρα στην...
οποία υπάρχουν κανόνες και η λειτουργία της στηρίζεται σε εκείνο το υγιές κομμάτι των πολιτών της που παρά τις δυσκολίες της περιόδου, εξακολουθούν να διατηρούν τον πολιτισμό και την λογική τους.

Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που για μια ακόμη φορά έβλεπε χθες το γραφείο του υπό κατάληψη, έβαλε υποψηφιότητα γι αυτή τη θέση, θεωρώντας ότι βρίσκεται σε κάποιο κομμάτι του πολιτισμένου κόσμου. Ούτε το θεώρησε ποτέ απαραίτητο, ούτε έχει τη δυνατότητα, ούτε έφτιαξε ποτέ τον μηχανισμό για να μπορεί να αντιμετωπίσει ο ίδιος την εισβολή. Στηριζόταν στο κράτος. Σε ένα κράτος που λειτουργεί.
Πώς αισθάνεται άραγε ένας Έλληνας πολίτης όταν κάποιος μπαίνει στο σπίτι του, καλεί την αστυνομία, καλεί τον εισαγγελέα και ακούει την φράση «λυπάμαι, είστε μόνοι σας»;

Είναι πραγματικά θλιβερό το ότι το πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν κλειστό μια εβδομάδα προ δεκαημέρου και κλείνει ξανά τώρα από την κατάληψη ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με την λειτουργία του, αλλά το θεώρησαν απλά ως ένα εύκολο στόχο. Και αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων της.

Η χθεσινή διαμαρτυρία στη Βουλή έγινε από τα ίδια άτομα που βρίσκονταν μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και προπηλάκισαν πανεπιστημιακούς που προσπάθησαν ειρηνικά να διαμαρτυρηθούν στο χώρο των Προπυλαίων. Προφανώς οι πανεπιστημιακοί δεν είχαν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο του Ιδρύματος, αλλά οι αντιεξουσιαστές καταληψίες είχαν κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄και την απελευθέρωση απεργών πείνας, καταδικασμένων ωστόσο από τα δικαστήρια.

Η αστυνομία άφησε ανενόχλητους τους αντιεξουσιαστές να επιτεθούν εναντίον των πανεπιστημιακών και όταν εκείνοι κατάλαβαν ότι καμία αντίδραση δεν υπήρξε, τότε αποφάσισαν να προχωρήσουν και προς την Βουλή.
Οι πληροφορίες από την Εισαγγελία της Αθήνας αναφέρουν ότι δόθηκε επανειλημμένα εντολή στους αστυνομικούς να μπουν στο κτίριο των Προπυλαίων για να σταματήσει η κατάληψη. Αλλά οι αστυνομικές αρχές δεν υπάκουσαν. Η πρώτη φυσική κίνηση δεν θα ήταν να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των αστυνομικών; Να ζητηθούν εξηγήσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς που έχουν στην ευθύνη τους την περίφημη ...προστασία του πολίτη; Η μήπως τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας της Αθήνας δεν θεωρούνται πλέον πολίτες;

Η εικόνα δεν είναι απλά κωμική. Είναι τραγική. Και δίνει μηνύματα απογοήτευσης και απαξίωσης προς όλους εκείνους τους επιστήμονες που εγκαταλείπουν τα ερευνητικά τους καθήκοντα για να διοικήσουν τα ανώτατα Ιδρύματα μας γα να εισπράξουν το μήνυμα «είστε μόνοι σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: