Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015

Με ποιο δικαίωμα, Μακαριώτατε;

Menelaos Myrillas / SOOC
Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον Αρχιεπίσκοπο να μιλάει υποτιμητικά για μια υπουργό και να τη χαρακτηρίζει ως «κάποια κυρία που έχει ορισμένες ιδέες που της ήρθαν στο μυαλό»;
Και αναφερόμενος στο ίδιο πρόσωπο να προσθέτει πως «πρέπει να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες τού ενός και του άλλου»...Η απάντηση, έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας. Η πολιτική που ακολούθησε προεκλογικά και μετεκλογικά σε σχέση με την ιεραρχία, όχι απλά ακύρωσε τις πάγιες θέσεις του κόμματός του για διαχωρισμό Εκκλησίας-κράτους, αλλά αυτόματα έστειλε το μήνυμα στον Ιερώνυμο και γενικά κάθε ιεράρχη να συμπεριφέρεται όπως πάντα. Διεκδικώντας μερίδιο εξουσίας, ακόμα και για θέματα που δεν τον αφορούν και δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα, το οποίο ο ίδιος επικαλείται.
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, λίγες ημέρες πριν δήλωσε ότι θα καταργηθεί άμεσα η υποχρέωση του γονέα να δηλώνει (ψευδώς πολλές φορές) ότι το παιδί του δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, προκειμένου να παίρνει απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών. Είναι η υπουργός που δέχτηκε το απαξιωτικό σχόλιο του Αρχιεπισκόπου. Ο οποίος μάλιστα, επικαλέστηκε το Σύνταγμα το οποίο είπε ότι καθορίζει πως η παιδεία μας πρέπει να είναι ελληνοχριστιανική. Ο Αρχιεπίσκοπος, γνωρίζει πολύ καλά, πως το Σύνταγμα που επικαλείται προβλέπει την προάσπιση της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και την τήρηση της ανεξιθρησκείας.
Αυτή ακριβώς την πρόβλεψη επικαλέστηκε η υπουργός, το αυτονόητο δηλαδή, το οποίο ωστόσο στη χώρα μας δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Προκλήθηκαν πολλές συζητήσεις, με αποκορύφωμα τη δήλωση του Ιερώνυμου. Αλλά, όπως αναφέραμε, δεν ευθύνεται ο προκαθήμενος της Εκκλησίας για το ύφος και την ουσία της δήλωσής του. Του έδωσε το δικαίωμα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, να συμπεριφέρεται ως συνδιαμορφωτής του τρόπου που παρέχεται η Παιδεία ή τηρείται το Σύνταγμα.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ -η οποία, για ψηφοθηρικούς λόγους, ξέχασε τις πάγιες θέσεις του κόμματός της και άρχισε τις επισκέψεις σε μοναστήρια και ναούς- θεώρησε ως συμβολική κίνηση την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας τον Ιανουάριο την επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο. Είναι η ηγεσία που διαβεβαίωσε τους ιεράρχες πως δεν θ' αλλάξει το status quo σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Eκκλησίας-κράτους, άφησε ανέγγιχτη την εκκλησιαστική περιουσία, δεν πείραξε το ευνοϊκό φορολογικό της καθεστώς κ.ο.κ.
Πρόβλεψη: αν η Σία Αναγνωστοπούλου συνεχίσει ανάλογες δηλώσεις και πρακτικές, σύντομα θα την αδειάσουν...
FOTO: Menelaos Myrillas / SOOC

Δεν υπάρχουν σχόλια: