Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

«Αυτοπαγιδευτήκαμε»...

Φίλης: «Πενταροδεκάρες» ο ΦΠΑ στην Παιδεία...Φόβοι για «έξοδο» 20.000 μαθητών λόγω του ΦΠΑ...
 «Αυτοπαγιδευτήκαμε» λένε τώρα στην κυβέρνηση για τον ΦΠΑ στην Παιδεία - ...
Χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για τα έσοδα από το μέτρο - Για πρόχειρο και απολύτως αναποτελεσματικό μέτρο μιλά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών, εκπρόσωποι της οποίας συναντήθηκαν με τον υπουργό...

«Στα κάγκελα» βρίσκονται γονείς και εκπαιδευτική κοινότητα για την επιβολή του «κλιμακωτού» -ή... τριφασικού- ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Λάδι στη φωτιά», μάλιστα, φροντίζει να ρίχνει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, που χαρακτηρίζει «πενταροδεκάρες» την επιβολή ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια (διαβάστε περισσότερα εδώ), την ώρα που ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αποχώρηση 20.000 μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία, λόγω ΦΠΑ, και τη συνεπακόλουθη περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πλήρη διαφωνία μεταξύ της ΟΙΕΛΕ και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση κατέγραψε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών.

Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ κατέθεσαν πλήρη στοιχεία, βασισμένα σε νέα έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι το μέτρο είναι πρόχειρο και δημοσιονομικά απολύτως αναποτελεσματικό.

Εξήγησαν, επίσης, στον υπουργό ότι η επιβολή του μέτρου ευνοεί τις ελάχιστες σχολικές μονάδες της ελίτ και πλήττει κατά κύριο λόγο τις μικρές και μεσαίες σχολικές μονάδες, στις οποίες προσφεύγει η μέση οικογένεια.

Ο υπουργός από τη δική του μεριά τόνισε ότι με την ελάφρυνση του ΦΠΑ οι περισσότερες δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης μπορούν να απορροφήσουν το ποσό, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν ιδιαίτερα οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι το μέτρο ελήφθη υπό ασφυκτικές πιέσεις και χωρίς σοβαρό σχεδιασμό.

Οι αιρετοί της Ομοσπονδίας τόνισαν στον υπουργό ότι η νομοθετική απορρύθμιση των τελευταίων ετών στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης έχει προκαλέσει σοβαρό ζήτημα ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και νομιμότητας της έκδοσης των τίτλων σπουδών από ορισμένους παρόχους του χώρου.

Ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι θα επανασυσταθεί άμεσα η Διεύθυνση Ιδιωτικής εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, που θα εποπτεύει το σύνολο των παρόχων ιδιωτικής εκπαίδευσης (ιδιωτικά σχολεία ξένα και ελληνικά, Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ΙΕΚ, Κολέγια).

Τόνισε ότι θα πρέπει να καταπολεμηθούν οι άθλιες εργασιακές συνθήκες, η φοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία στο χώρο των φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των κέντρων ξένων γλωσσών, όπου παρατηρούνται. Τέλος, επιβεβαίωσε ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για επαναφορά της εποπτείας της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας.

Μετά τη συνάντηση αυτή, που σηματοδοτεί την έναρξη διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η ΟΙΕΛΕ ομόφωνα αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο Δ.Σ. την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση.

Από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Φίλης μίλησε για «σολομώντεια» λύση, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Είχαμε μία γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών. Μας ανέπτυξαν και τις μελέτες που πραγματοποίησαν για την εκπαίδευση σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ. Συζητήσαμε επίκαιρα ζητήματα και συμφωνήσαμε ότι η σημερινή συνάντηση είναι η αρχή μιας μόνιμης συνεργασίας για τη διατύπωση των απόψεων των πλευρών και της συνεννόησης για τα κρίσιμα ζητήματα της εκπαίδευσης» είπε αρχικά ο κ. Φίλης.

Και συνέχισε: «Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, επαναλάβαμε ό,τι δηλώσαμε και στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή: ότι η ιδιωτική εκπαίδευση και τα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα επιστρέψουν στο υπουργείο Παιδείας από το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο τα τελευταία χρόνια είχαν μεταβιβαστεί. Και αυτό δίνει τη δυνατότητα, μέσα από μία διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, να υπάρχει μία ουσιαστική εποπτεία του συνόλου των προβλημάτων και των δυνατοτήτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή τη δημόσια εποπτεία».

«Σε σχέση με ζητήματα που αφορούν την επικαιρότητα» συνέχισε ο υπουργός Παιδείας, «η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε την άποψή της για το 23%, το οποίο δεν υφίσταται πλέον. Η κυβέρνηση, ύστερα από ένα διάλογο, σε συνεννόηση με όλες τις πλευρές, προχώρησε σε μία σολομώντεια λύση: να μην υπάρχει ΦΠΑ για την προσχολική εκπαίδευση, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Να υπάρχει 6% ΦΠΑ για το χώρο των φροντιστηρίων, της μη τυπικής εκπαίδευσης που καλύπτει κενά της δημόσιας εκπαίδευσης. Τέλος να περιοριστεί στο 13% ο ΦΠΑ για την τυπική ιδιωτική εκπαίδευση, γυμνάσια και λύκεια, επειδή το να φοιτούν εκεί οι μαθητές είναι μία επιλογή που κάνουν οι οικογένειες, απόλυτα σεβαστή, και μπορούν να την υποστηρίξουν.
Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για όλα τα ζητήματα και πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιλύουμε, αλλά και να προλαβαίνουμε προβλήματα».

«Ακόμα, γνωρίζουμε ότι από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει ένας κύκλος απολύσεων. Γι' αυτό το ζήτημα θα έχουμε επικοινωνία με τους σχολάρχες και την ένωση ιδιοκτητών. Πρόθεσή μας είναι να υπάρχει εργασιακή νομιμότητα και ηρεμία σε όλα τα επίπεδα της ιδιωτικής εκπαίδευσης» κατέληξε.

«Αυτοπαγιδευτήκαμε»... ομολογούν στην κυβέρνηση

Δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης ή κατάργησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση κατά τη φετινή σχολική χρονιά. Πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα πρώτα, αναφέρουν κυβερνητικές πήγες.

Όπως παραδέχθηκαν οι ίδιες πηγές, «αυτοπαγιδευτήκαμε στον ΦΠΑ εκπαίδευσης». «Μιλήσαμε για έσοδα 300 εκατ. ευρώ και τελικά ειναι πολύ χαμηλότερα, κάτω από 100 εκατ. ευρώ» σημείωσαν χαρακτηριστικά.
..

Πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: