Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015

ΑΕΙ: Πίσω ολοταχώς;

Γράφει στο ΕΘΝΟΣ η Λίνα Παπαδοπούλου, αν. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ
ΑΕΙ: Πίσω ολοταχώς;
Στο διεθνές στερέωμα, και ιδίως στον αγγλοσαξονικό κόσμο, μπορούν να διακριθούν δύο μεγάλα είδη πανεπιστημιακής διακυβέρνησης: η συναινετική (ακαδημαϊκή) μορφή, που
κυριάρχησε τη δεκαετία του εβδομήντα, και η εταιρική που ήρθε να αντικαταστήσει την πρώτη ιδίως τη δεκαετία του ενενήντα. Η δεύτερη συνδέθηκε με την κυριαρχία μη ακαδημαϊκών στην πανεπιστημιακή διακυβέρνηση, σε μία προσπάθεια αφενός σύνδεσης πανεπιστημίου και κοινωνίας και αφετέρου άντλησης μη κρατικών πόρων. Και τα δύο μοντέλα, στην καθαρή τους μορφή, αποδείχθηκαν ανεπαρκή και αναποτελεσματικά, με αποτέλεσμα θεωρία και πράξη να οδηγηθούν σε μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση και στην υιοθέτηση ενός μεικτού μοντέλου «διαμοιρασμένης διακυβέρνησης», που αξιοποιεί τα θετικά στοιχεία των δύο τύπων.
Η μείξη αυτή βασίζεται στην παραδοχή ότι, παρότι η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένη να διοικεί ένα πανεπιστήμιο, η φύση των κεντρικών δραστηριοτήτων του τελευταίου και οι συνθήκες που είναι αναγκαίες για να ανθήσει απαιτούν σημαντικές λειτουργίες να παραμένουν στα χέρια των ακαδημαϊκών, καθώς κανείς άλλος δεν έχει τα αναγκαία προσόντα να ρυθμίσει τις υποθέσεις των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στον αγγλοσαξονικό κόσμο, που είχε υιοθετήσει το εταιρικό μοντέλο, η κίνηση έγινε από αυτό προς τη διαμοιρασμένη διακυβέρνηση, ενώ στη δική μας χώρα, που είχαμε -τη δεκαετία του '80 υιοθετήσει το πανεπιστήμιο των ομάδων-, η κίνηση ήταν αντίστροφη. Η μεταρρύθμιση της πανεπιστημιακής διακυβέρνησης συντελέστηκε με τον Ν 4009/2011, που επεχείρησε να συγκεράσει τα καλύτερα στοιχεία των δύο μοντέλων διακυβέρνησης, κατά τις νεωτερικότερες διδαχές και τα πλέον πρόσφατα διδάγματα της πράξης, προσκαλώντας στη διοίκηση «εξωτερικούς» παράγοντες και απαλλάσσοντας από τη μέγγενη της συντεχνιακής και μικροκομματικής φοιτητικής ψήφου.
Η αντιμεταρρύθμιση ήρθε αμέσως στην ήπια μορφή της, ήδη από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ του 2012. Τώρα, όμως, ετοιμάζεται, απ' ό,τι φαίνεται, δριμύτατη, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η επιστροφή σε παρωχημένες, διεφθαρμένες και οπισθοδρομικές μορφές πανεπιστημιακής διακυβέρνησης, με απομάκρυνση των επιστημόνων από ξένα πανεπιστήμια, που εμπλούτισαν τα συμβούλια των ΑΕΙ, και επαναφορά της ψήφου των φοιτητών θα συμπαρασύρει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα συνολικά σε μια καθοδική πορεία, ιδίως δεδομένου ότι θα συνδυαστεί και με τη συνεχώς επιδεινούμενη υποχρηματοδότησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: