Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

Οργή για το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του Φίλη στους μαθητές

«Βόμβα» στην εκπαιδευτική κοινότητα
Οργή για το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του Φίλη στους μαθητές
Οι μαθητές δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται για τα hotspots, υποστήριξε ουσιαστικά ο υπουργός Παιδείας, δηλώνοντας πως το υπουργείο «δεν θα επιτρέψει» κάτι τέτοιο και παραπέμποντας σε άλλου τύπου λογικές και καθεστώτα
Σαν «βόμβα» έπεσε στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε μια περίοδο που έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, η τουλάχιστον «περίεργη» άποψη, με λογική  που παρεπέμπει σε άλλου τύπου καθεστώτα, την οποία διατύπωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης: Ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε ότι οι μαθητές δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται για τα hotspots.

Η εκπαιδευτική κοινότητα θεωρεί ότι δεν μπορεί να δέχεται αυστηρές προειδοποιήσεις από το υπουργείο Παιδείας και απαγορεύσεις του τύπου «δεν θα επιτρέψουμε την χρησιμοποίηση μαθητών στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δημιουργία Κέντρων Μετεγκατάστασης προσφύγων», ενώ μέχρι τώρα δεν έχει βγει καμία επίσημη ανακοίνωση.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη ανακοινώσει για σήμερα Τετάρτη δίωρες στάσεις εργασίας και συγκέντρωση στις 13:30 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας, με αίτημα να μην γίνουν άλλες μετακινήσεις εκπαιδευτικών αλλά μόνιμοι διορισμοί ενώ παράλληλα θα συζητηθεί και το θέμα της δήλωσης Φίλη.

Συγκεκριμένα ο υπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για τη «χρησιμοποίηση» της σχολικής κοινότητας από τοπικούς φορείς ενάντια στη δημιουργία Κέντρων Μετεγκατάστασης Προσφύγων, καλώντας δάσκαλους και καθηγητές «να γίνουν ανάχωμα στη ρητορική του μίσους και των διακρίσεων». Ο κ. Φίλης μάλιστα υπογράμμισε πως το υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί της χώρας δεν θα επιτρέψουν καμία ενέργεια που χρησιμοποιεί τους μαθητές ως όργανα της ρητορικής του μίσους και του διχασμού.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, με αφορμή τις κινητοποιήσεις τοπικών φορέων εναντίον των κέντρων μετεγκατάστασης  προσφύγων: «Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει η εμπλοκή και η χρησιμοποίηση της σχολικής κοινότητας από τοπικούς φορείς που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία Κέντρων Μετεγκατάστασης προσφύγων. Στη χώρα που γέννησε και διέδωσε τον ιερό θεσμό του Ασύλου, το κλείσιμο σχολείων και η παρουσία μαθητών σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ανεπίτρεπτη.
»Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της χώρας, οι άνθρωποι που διδάσκουν Όμηρο, Αισχύλο, Ευριπίδη και Σοφοκλή, οφείλουν να μπουν και πάλι μπροστά και όπως έπραξαν και πράττουν όλο αυτό το διάστημα, να γίνουν ανάχωμα στη ρητορική του μίσους, των διακρίσεων, των προκαταλήψεων, της μισαλλοδοξίας. Να διδάξουν μαζί με τα σπουδαία μαθήματα που μας έδωσαν οι μεγάλοι αοιδοί και τραγωδοί και το σύγχρονο παράδειγμα ανθρωπισμού: Αυτό που επέδειξε η γιαγιά Αιμιλία στη Μυτιλήνη και τόσοι άλλοι άνθρωποι απ' τα νησιά μας που με απόλυτη ανιδιοτέλεια έσπευσαν να αγκαλιάσουν τον βασανισμένο και κυνηγημένο συνάνθρωπό τους, προσφέροντας ως άσυλο την αγκαλιά τους.
»Το παράδειγμα των ανθρώπων αυτών πρέπει να περάσει σε κάθε σχολική τάξη και να εμπνεύσει τα παιδιά μας, γιατί είναι συμφορά μεγάλη, που λέει και ο ποιητής, "ενώ είσαι καμωμένος για τα ωραία και μεγάλα έργα", κάποιες φωνές να δηλητηριάζουν ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει η κοινωνία μας, σπέρνοντας το μίσος και τον ρατσισμό.
»Το υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί της χώρας δεν θα επιτρέψουν καμία ενέργεια που χρησιμοποιεί τους μαθητές ως όργανα της ρητορικής του μίσους και του διχασμού. Παράλληλα, υπουργείο Παιδείας θα στηρίξει και -μέσα από τον Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο- θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης και του σχολείου, εμπνεόμενο από τη φράση της Νομπελίστριας Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι, ότι "Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα μολύβι και ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο"
».

Πηγή: Ισμήνη Χαραλαμπομπούλου στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: