Συγγραφείς αυτού του ιστολογίου είναι ο καθένας από μας, που έχει να πει, να παρατηρήσει και να σχολιάσει κάτι για τα θέματα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Ενυπόγραφα θέματα για ανάρτηση γίνονται απλά με ηλεκτρικό μήνυμα στη διεύθυνση:kapistri@gmail.com και δημοσιεύονται χωρίς λογοκρισία. Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα, ακόμα και ανώνυμα!

Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Χωρίς συγγράμματα κινδυνεύουν να μείνουν οι φοιτητές

panepistimio-athinon-thumb-large-thumb-large
Χωρίς συγγράμματα κινδυνεύουν να μείνουν οι φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των οφειλών του υπουργείου...
Παιδείας προς τους εκδοτικούς οίκους.
Παρά το γεγονός ότι το ακαδημαϊκό έτος έχει προ πολλού ολοκληρωθεί και παρά την υποχρέωση των εκδοτών να καταβάλουν δυσβάσταχτους φόρους στα τέλη του τρέχοντος μηνός, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αρνείται να καταβάλει τις τιμολογημένες υποχρεώσεις του για τη διανομή των φοιτητικών συγγραμμάτων του έτους 2016-2017.

Από την πλευρά τους οι εκδότες κάνουν λόγο για μία «αιχμαλωσία εκατοντάδων τίτλων συγγραμμάτων υπό κοστολόγηση». Σε μία ύστατη προσπάθεια ενημέρωσαν και τον πρωθυπουργό, εξηγώντας τους ότι βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους. Εξάλλου, η γενικευμένη κρίση στην αγορά και η μη παροχή τραπεζικών δανείων έχουν μετατρέψει ειδικά τους μικρούς εκδοτικούς οίκους σε είδος προς εξαφάνιση…

Και όλα αυτά την στιγμή που το υπουργείο Παιδείας έκανε περικοπές στη δαπάνη για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα της τάξεως του 45%, ενώ ο αριθμός των φοιτητών έχει αυξηθεί κατά 10% περίπου. Ενώ το υπουργείο είχε καταφέρει να καταβάλει τα χρωστούμενα ακόμα και εν μέσω capital controls, ο Κώστας Γαβρόγλου έχει επιδείξει μία αξιοσημείωτη άρνηση να κλείσει το θέμα.

Η συμφωνία ήταν τα χρήματα να δοθούν τον Μάιο του 2016. Μετράμε, δηλαδή, ένα χρόνο και δύο μήνες καθυστέρηση! Αυτό, όμως, που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι τα χρήματα είναι διαθέσιμα. Δεν δίνονται εξαιτίας μίας ανεξήγητης γραφειοκρατίας. Οι υπάλληλοι πήραν εντολή να διενεργήσουν εξονυχιστικούς ελέγχους στο σύστημα «Εύδοξος».

Πρόκειται για το σύστημα που χρησιμοποιούν οι εκδότες και το οποίο από την προηγούμενη κυβέρνηση εξορθολογίστηκε, με αποτέλεσμα να θεωρείται διαφανές. Αλλά και πάλι η διεξαγωγή του όποιου ελέγχου δεν είναι λόγος να παγώνει η αποπληρωμή των οφειλομένων.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που πολλοί εκδοτικοί οίκοι δηλώνουν αδυναμία να τυπώσουν τα βιβλία της επόμενης χρονιάς. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, δεν μπορούν να προμηθευτούν ούτε τις αναγκαίες πρώτες ύλες!


Πηγή:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: